Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

GENEL BİLGİLER

Üniversitemiz bünyesindeki Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Eylül 2021 tarihli 31604 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile fiilen kurulmuştur. Merkezimiz, bilimsel araştırma ve uygulamaların geliştirilmesi, öğrenci ve akademisyenlerin bu alandaki bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla kurulmuştur. Merkez ile bölgesel ve ulusal düzeyde coğrafi bilgilerin toplanması, işlenmesi ve değerlendirilmesi alanında önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Kastamonu Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi, çevre, şehircilik, tarım, afet yönetimi ve planlama gibi pek çok farklı disiplinde kullanılabilecek verilerin elde edilmesinde kritik bir role sahip olacaktır.

21. yüzyılda yaşanan teknolojik gelişmeler, mühendislik, fen ve sosyal bilimlerde farklı bakış açılarını ve buna bağlı olarak farklı ihtiyaçları beraberinde getirmiştir. Günümüzde karşılaşılan problemler ile mücadelede, gelişen bilgi ve uzay teknolojisi ile konuma ve zamana bağlı çok parametreli çözümlerin elde edilmesi oldukça önemli bir hal almıştır. Bu noktada, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) teknikleri, günümüz dünyasında stratejik veri analizi yapabilme kapasitesini geliştirmektedir. Bu teknolojiler, yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında depolama, güncelleştirme, kontrol etme, analiz etme ve görüntüleme gibi çok çeşitli sektörlerde veri tabanlı karar verme süreçlerini destekler. 

Üniversitemiz bünyesindeki bu merkez üniversitenin akademik ve teknolojik profilini güçlendirecek, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak ve ulusal düzeyde politika yapıcılar için değerli bilgiler sunacaktır. Ayrıca, 20.03.2015 resmi gazete tarihli 29301No’lu ‘Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması ve Yönetilmesi’ hakkındaki yönetmelikte de belirtildiği üzere, Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulması ve yönetilmesi; coğrafi veri temaları kapsamındaki coğrafi verilerin veri tanımlamasının yapılması ve sorumlu kurumlarca bu tanımlara uygun olarak üretilmesi; coğrafi verilerin, coğrafi veri setlerinin, coğrafi veri servislerinin ve bunlara ait meta verilerin paylaşılması ve coğrafi verilerle ilgili iş ve işlemler için kurumlar arası koordinasyonun gerçekleştirilmesi ülkemiz açısından oldukça önemli bir husustur. Bu noktada, ülkemizin çeşitli kurumları ile beraber üniversitelerinde bu alanlarda ihtisaslaşması büyük önem arz etmektedir.